Emännän ongelma

29.05.2017 10:20

Emännällä on noiden pinta-alojensa kanssa jokin ongelma. Meillähän on kylän ainut maatila. Kaikkien muiden pellot on metsitetty. Jotta emäntä saisi avustusta peltojensa hoitoon, täytyisi olla tietty määrä pinta-alaa. Nyt olivat jostain lentävästä härvelistä mitanneet, ettei peltoa olekaan riittävästi.

Vesakko meinaa kasvaa, jos ei pellonreunojakin niitetä yksi-kaksi kertaa kesässä. Se on poissa pinta-alasta. Muistan, kuinka nuorena koirulina kävin katsomassa, kun emäntä istui päiväkausia peltonsa reunalla ja kaatoi käsisahalla yksitellen lepikkoa kumoon. Jos näitä aloja ei niitetä jatkuvasti, vesakoituvat ne helposti uudestaan.

Muutamia vuosia sitten täällä liikkui mukava metsäherra. Hän kulki joka talossa ja sanoi, että ihmisten pitää metsittää peltonsa, niin he saavat siitä rahaa. Hän kävi meilläkin kaksi kertaa puhumassa metsittämisestä kun isäntäni sairasti vuoteenomana. Isäntäväkeni päätti jättää metsittämättä satoja vuosia viljellyt suvun maat.

Sitten tuli toinen mies, joka istutti kaikki naapureittemme pellot täyteen kuusentaimia. Niitä puita, jotka ovat piikikkäitä ja haisevat voimakkaasti. Ihmiset olivat mielissään kun heidän pellot metsitettiin. He ajattelivat, että saavat paljon rahaa kun metsä kasvaa. He asuvat etelän kaupungeissa, heitä ei haittaa, vaikka kylämme muuttuu synkännäköiseksi metsän kasvaessa pelloille.

Emäntää surettaa kovasti peltojen metsittäminen. Kylätien lenkkipolkumme kulkee juuri tuolla alueella. Emäntä itkee nähdessään puiden kasvavan kovaa vauhtia. Ne ovat emännän suvun ikivanhoja peltoja. Mutta ihmisethän saavat tehdä omilla maillaan mitä tahtovat. Kun viisas metsäihminen päätti näin, ihmiset ajattelivat, että metsänistutus on hyvä ratkaisu.

Kotitilani mailla on kylätienvarren ainut näköalapaikka, koska kaikkien muiden maat kasvavat metsää. Metsäihminen olisi tahtonut metsittää meidänkin näköalapaikan. Emäntä suuttui ja teki pellonraivausilmoituksen. Sitten hänen oli tehtävä vielä oikaisuvaatimus jollekin isommalle metsäherralle, että sai pitää maansa