Blogi

07.04.2018 17:43

Talvella emäntä hankki jotkut ihmeellisennäköiset räpylät. Hän kehui, että niillä pystyy kävelemään lumihangen päällä. Aurinko alkoi lämmittää siihen malliin, että oli korkea aika kokeilla uusia näitä uusia välineitä, ennenkuin lumi sulaa pois. Emäntä meni ulos ja minä vanavedessä seuraamaan, miten operaatio mahtaa onnistua.

Emäntä ähki ja puhki kiinnittäessään hihnoja ja solkia jalkoihinsa. Minä kutsuisin näitä välineitä lumikpsyttimiksi. Sitten emäntä lähti liikkeelle. Tuekseen hän otti vielä leveäsompaiset suksisauvat. Minä yritin hypätä hangen päälle, mutta lumikinos ulottui takajaloillanikin seistessä kaulaani asti. 

Emäntä etsi matalamman kohdan ja kiipesi lumihangen päälle. Huohottaen ja hoippuen hän lähti varovasti liikkeelle. Lumikäpsyttimet jalassakin häntä upotti polviin asti. Meno näytti aika raskaalta. Emäntä teki muutaman sadan metrin lenkin meidän ja naapurin peltoaukealla. Emäntä kauhisteli, kuinka puut kasvavat pellolla nopsaan.

Emäntä laskeutui auratulle tielle naapurimäen takana. Jäljet olivat sen näköiset, kuin joku iso karhu olisi herännyt talviuniltaan ja lähtenyt tallustelemaan lumihankea pitkin. Emäntä sanoi, että voi mennä jonkin aikaa ennenkuin innostuu uudelleen lumikäpsyttimistä. Sukset ovat kuulemma paremmat.

 

04.04.2018 17:14

Emäntä oli tohkeissaan tilaamastaan peltilevystä, jossa on meidän maatilan nimi. Se piti välttämättä käydä laittamassa paikoilleen ennenkuin lumi alkaa sulaa niin, ettei kylttiä voi ruuvatakaan paikoilleen muuten kuin hankkimalla tikkaat. Kovan lumihangen päältä kiinnitys kävisi helpommin.

Niinpä emäntä kääri peltilevyn huolellisesti pahviin kolhiintumisen estämiseksi. Sitten hän nosti sen varovasti koirankuljettimen takapenkille. Lisäksi hän otti mukaan kaikennäköisiä ruuvimeisseleitä, mutterinkiristimiä ja koira ties mitä härpäkkeitä. Emäntä katsoi minuun sen näköisenä, että nyt oli viisainta jättäytyä kotitanhuville. Sama koski kollia. Kauhea hyöläkkä yhdestä osoiteviitasta! Rruf, wwuff!

Tunnin kuluttua emäntä tuli tyytyväisenoloisena takaisin. Osoiteviitan kiinnitys oli ilmeisesti sujunut kohtalaisesti. 

30.03.2018 21:05

On nuo kaksijalkaiset sitten merkillistä porukkaa! Kun ne haalivat noita kaikenmaailman villapaitoja ja toppatakkeja. Mikseivät ne kasvata paksua turkkia talveksi kuten me koirakansalaiset?

Emäntä oli kullut jostain, että kylmät säät jatkuvat kesäkuulle asti. Hän päätti, että pitää osta jostain lisää lämpimiä vaatteita. Kaikki täkäläiset kaupat olivat myyneet talvivaatteensa loppuun. Postimyynnistä löytyi vielä ja alennushinnalla. Emäntä teki suuren tilauksen, kun sai edullisesti. Tuleehan niitä talvia jatkossakin!

Muutaman päivän kuluttua tuli ilmoitus paketin saapumisesta kirkonkylän matkahuoltoon. Emäntä sonnustautui sitä noutamaan. Hänellä oli jokin pilke silmäkulmassa. Pääsenköhän minäkin mukaan? Hyppäsin avoimesta koirankuljettimen (auton) ovesta sisään ja jäin odottamaan, huolitaanko minut mukaan.

Emäntä kömpi kyytiin ja niin sitä lähdettiin ajamaan. Aurinko paistoi todella kirkkaasti ja lämpimästi. En ollut ollut kyydissä kotvaan aikaan. Minua kovasti läähätytti, kun olin niin innoissani yllättävästä reissusta.

Saavuimme kirkonkylälle. Minulle oli laitettu valjaat. Emäntä napsautti talutushihnan valjaisiini kiinni. Sitten lähdimme tutkimaan paikkoja. Liikepaikassa oli tosi paljaon mielenkiintoisia jälkiä tutkittavaksi. Kiersimme pitkin kirkonkylää ja emäntää alkoi jo kyllästyttää.

Kiersimme takaisin parkkipaikalle ja menimme sisään Seiska-nimiseen ravintolaan, jossa toimii myös Matkahuolto. Sinne saavat koiratkin mennä. Olen käynyt siellä ennenkin. Emäntä kuittasi paketin. Sitten menimme paketin kanssa ulos. Minä hyppäsin koirankuljettimeen ja emäntä laittoi vaatepaketin takakonttiin.

Emäntä kävi vielä ostamassa kahvia tarjouksesta uudessa koirankopissamme sijaitsevaan kahvilaan. Sitten oli kotimatka edessä. Emännät ihastelivat ja sovittivat uusia lämpimiä villavaatteitaan loppupäivän.

 

27.03.2018 23:03

Meidän uudessa koirankopissa on ensi viikonloppuna pääsiäismyyjäiset. Emäntä on siivonnut ja tilannut ompelutarvikkeita, värjännyt kananmunia ja päivittänyt Instagrammia. Hän osti kaupasta maitorahkaa, hiivaa ym. leivonta-aineita. Myyjäisvalmisteluihin tuli pieni takapakki, kun vanha emäntä päättikin yhtenä aamuna herätä jo varhain aamuyöstä. Eihän siinä sitten kukaan oikein sen jälkeen saanut nukuttua. Niinpä yksi työpäivä meni rokulissa levätessä yön valvomisesta.

Tänään emäntä lapioi polut kotimuseolle ja aittagalleriaan sekä ulkovessaan. Minä odotin, että polut oli lapioitu. Sitten minä menin valmista polkua pitkin tarkistamaan, että kaikki on aitoissa kohdallaan. Ulkovessaa en tarkistanut. "Me olemme ekologisia ja meillä on ekovessa!" sanoo emäntä.

Lunta on tosi paljon. Meikäkoiruus ei lähde upottaviin kinoksiin kahlaamaan. Päivisinkin on vielä pakkasta. Se kolli harjoittelee jo ulkoilemista pitkän talvikauden jälkeen. Se pistäytyy lintulaudan alla vahtimassa pikkulintuja. Silloin laudalla ei näy kävijöitä.

 

23.03.2018 18:51

Meillä kävi joku toimittaja tekemässä juttua paikallislehteen. Hän rapsutteli minut ja kollin. Oikein mukava tyyppi! Lehtijutun aiheena oli, mistä minun kotikyläni Sivakka on saanut nimensä. Siihen liittyy kaksikin tarinaa. Vanhemman, 1600-luvulta periytyvän selityksen mukaan jonkun veroherran renki oli katkaissut suksensa eli sivakan jyrkässä Myllypuron rinteessä ja kironnut kylän Sivakaksi.

1800-luvulta peräisin olevassa tarinassa joku karjalainen kulkukauppias olisi kolaroinut rinteessä ja nimennyt kylän suksen mukaan. Ikivanha kulkureitti tuo kylätiemme joka tapauksessa on. Kyllä siinä meikäkoiruliakin läähätyttää, kun nousemme purorinnettä vastamäkeen.

Toimittaja kyseli myös kylän kummituksista. Ennenvanhaan täällä on kuulemma tapahtunut kummia. Ihmiset ovat kuitenkiin eläneet sopusoinnussa tällaisten ilmiöiden kanssa. Vanhassa paikassa on paljon historiaa ja tarinoita. Emäntä ei ole nähnyt kummituksia ja naurahti toimittajalle, että me eletään symbioosissa kummitusten kanssa!

16.03.2018 18:25

Emäntä hankki älypuhelimeensa jonkin 4G -systeemin. Se on kuulemma nopea. Meikäläinen ei tiedä muista systeemeistä, kuin haukusta ja hajusta, wwuff, rruffh! Hän alkoi apparaatistaan katsoa, mitä minun kotikylästäni Sivakasta mainitaan jossain netissä. Ja tietenkin, että mainitaanko siellä minutkin.

Meidän uusi koirankoppi on jossain www.visitkarelia.fi -matkailujutussa Valtimon kohdalla. Ja emäntä on jossain Instagram-jutussa. Nämä kaksi liittyvät jotenkin toisiinsa. Kun emäntä laittaa kuvia siihen Instaan, niin osa kuvista menee myös Visit Kareliaan. Nämä kuvat houkuttelevat turisteja tänne Pohjois-Karjalaan, Valtimolle ja tietysti myös tänne Sivakkaan minua rapsuttelemaan!

Nyt oli käynyt niin mukavasti, että emännän minusta päiväkävelyllämme ottama kuva oli päässyt tämän matkailujutun nettisivulle. Voit nähdä kyseisen kuvan blogini etusivulla kuvagalleriassa. Emäntä nauroi minulle, että minusta on tullut matkailumannekiini! -Enpä tiedä.. Söin juuri maittavan koirannaksuaterian ja aion pitää kunnon ettonet!

 

 

 

 

 

09.03.2018 20:23

Kirjastossa on joku kunnan yhdyshenkilö, joka tiedottaa eri kylien toimijoita tulevista tapahtumista. Minun emäntä on yksi meidän kylän aktiiveista. Emäntä olikin odottanut jo yhteydenottoa ensi kesän tiimoilta. Sähköposti tuli ja hän vastasi siihen heti. Minä vedin sillä aikaa "lonkkaa".

Emännän kesäkahvila avautuu Pielisen Messujen yhteydessä 15.6.2018. Ne pidetään tällä kertaa meikäkoiran kotikunnassa Valtimolla. Teemana on maa- ja metsätalous. Mikä sopisikaan meidän maatilallemme paremmin! Emäntä aikoo olla kahvikokkina elokuuhun asti.

Kesäkahvilan lisäksi meillä on monipuolisia muita aktiviteetteja. Kirpputori, kotimuseo ja aittagalleria. Emännän suku tuli tälle vaaralle kolmesataa vuotta sitten, joten historiaa riittää. Läheiseltä vaaralta voi katsella maisemia ja kylätieltä lähtee polku muinaiskalmistolle.

Kun meillä on tuo kallis uusi koirankoppi, niin täytyyhän sillä olla jotain käyttöäkin!

01.03.2018 20:09

Nyt on pitänyt jonkin aikaa taukoa lumisateista. Minä yritän parhaani mukaan kaivaa myyriä lumihangesta. Se on totista työtä metriisessä hangessa! Sää jäähtyi. Tuuli vielä lisää pakkasen purevuutta. Meikäkoira viihtyy näillä keleillä sisällä. Tuulensuojaisessa paikassa vahdin välillä kylätien liikennettä. Aurinko lämmittää jo mukavasti.

Kävimme emännän kanssa keskitalvella katsomassa naapurin savottaa. Siellä metsäkoneet kaatoivat puita ja ajoivat niitä tienvarteen. Puita on alettu kuljettaa jonnekin tehtaalle. Välillä isoja autoja ajaa meidänkin pihan kautta. Silloin on tämän koirulin parasta pysyä pois tieltä. Sen verran isoja ilmestyksiä ne ovat ja ajavat vauhdikkaasti.

Nyt vietetään jotain talvilomaviikkoja. Emäntä harmittelee hataraa koirankoppia. Hän pitäisi kahviota lomalaisille, mutta kylmällä ilmalla rakennusta ei kannata lämmittää. Pääsiäisenä kuulemma on tulossa jotkut myyjäiset ja samalla on metsästysseuran pilkkitapahtuma.

15.02.2018 23:29

Viime viikkoisen apurahahaku-urakan jälkeen emäntä ei koskenut tietokoneeseen viikkoon. Hyvä juttu! Minä ulkoilutan emäntää kylänraittia pitkin. Ulkoilukaveri moittii pilvisiä kelejä. Silloin kun hän istui "kuono"  kiinni tietokoneessa, oli oikein mukavia aurinkoisia ilmoja.

Emäntä pitää kesäisin kahvilaa uudessa koirankopissa. Hän sanoo, että hänelle tulee stressi, jos hän tekee silloin muutakin. Emäntä on tehnyt hankintoja ja valmisteluja ensi kesää varten. Hän osti sellaisen raksuttavan vempeleen. Se lyö puolen tunnin välein sellaisella metallisella äänellä. Minä säpsähdin, että mikäs se tuo on. Se on kuulemma seinäkello.

Emäntä tykkää kaikesta perinteisestä. Hänelle ei kelvannut halvempi, paristokäyttöinen kello. Piti hankkia oikein vieterivetoinen. Minä en mitään metalliäänisiä lonksuttajia tarvitse. Minulla on tarkka sisäinen kello ja se riittää minulle vallan mainiosti!

Eilen emännälle tuli postissa joku saapumisilmoitus. Hän oli lähetellyt sähköpostia jonnekin pohjanmaalaiselle liikennemerkkifirmalle. Tilaus oli toimitettu kirkonkylän postitoimistoon ja emäntä oli niin täpinöissään, että hänen piti lähteä paikalla lähetystä noutamaan.

Melko nopeasti emäntä tulikin takaisin. Hän oli käynyt samalla ruokaostoksilla ja pankkiasioilla noutaessaan postilähetyksen. Emännällä oli tiukasti pahviin pakattu levy mukanaan. Hän leikkasi pakkauksen auki ja sieltä paljastui jokin ihmeellisen näköinen metallilevy.

Emäntä oli tästä levystä kovin otettu. Meikäkoira haistelemaan. Ei haise miltään tunnetulta syötävältä ja kylmältäkin tuo vaikuttaa. Emäntä laittoi levyn paraatipaikalle pirttiin. Hän sanoi, että levy pitää käydä kiinnittämässä tien varteen, että ihmiset osaavat tulla meille. Se kolli suhtautui levyyn tyynesti ja meni nukkumaan levyn viereen. Outoa!

07.02.2018 21:52

Minä haukahdin emännälle siihen malliin, että fanini odottavat jo uutta päivitystä blogiini. No, emäntä sanoi, että älä hauku koko yötä. Lyhyt juttu riittää. Kerrotaan sitten enemmän, kun on aikaa.

Emännällä on joku kyläkirjaprojekti meneillään. Hänen tuttavansa kirjoittavat omilla tahoillaan ja emäntä lähettää omat kirjoituksensa heille. Kirjan julkaisu on aika kallista puuhaa. Tämä minun kotikyläni Sivakka on vanha, historiallinen paikka. On se kirjansa ansainnut. Kaiken lisäksi minä vielä satun asumaan täällä.

Meillä on joka paikka täynnä paperinivaskoja, nauhureita, tulostimia, ties mitä härveleitä, joita kirjoitustyössä tarvitaan. Emännän sähköposti käy kuumana, kun emäntä kyselee kirjaan tietoja milloin Yleisradiolta, milloin lehdistöltä, milloin mistäkin.

Viime päivät emäntä on ollut tavallistakin tiiviimmin tietokoneensa ääressä. Hän anoo kyläkirjalle apurahaa Pohjois-Karjalan maakuntarahastosta. Tätä varten täytyy olla tarkat selostukset. Emäntä sanoo, ettei hän varmaankaan saa sitä apurahaa, kun ei ole maisterin papereita. Hän on anonut rahoitusta kaksi kertaa aiemmin eri hankkeisiin eri rahastoilta. Nyt hän arvelee, että kolmas kerta toden sanoo.

Minusta pitää kirjoittaa ainakin yksi sivu siihen kirjaan Se on vissi se!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>