Blogi

30.06.2017 10:29

Noilla ihmisillä on omituinen tapa polttaa isoja rovioita aina silloin tällöin. Niistä tulee paha katku, ne ovat kuumia ja tuli häikäisee silmiä. Mikähän niidenkin tarkoitus on? Me tavan tassuttelijat olemme eläneet vuosimiljoonia ilman tuollaisia.

Tässä juhannuksen alla kävi meikäkoiralla flaksi ja löysin jo mätänemistilassa olevan jäniksenraadon. Tästäpä sitä riittää syötävää pahan päivän varalle, vaikkakin lemu ei ollut enää houkuttelevimmasta päästä. Toin aarteen kotiportille.

Emäntä lähti ajelemaan ja minä sain tulla kyytiin. Emäntä ryhtyi yökkäämään, että miten minä löyhkään noin hirveältä. Olin tietenkin hieman märkä ja haiskahdin aarteeltani.

Illalla lähdin jotain asiaa tutkimaan ja emäntä kantoikin aarteeni heinähangolla risujen päälle juhannuskokkoon! Yritin tavoittaa saalistani risukasan päältä, mutten yltänyt. Hetikohta kokko sytytettiinkin palamaan. Autoja ajoi kylätiellä kokkoa katsomassa.

Seuraavana päivänä rovio oli sammunut ja jäähtynyt. Kävin etsimässä emännän grillaaman jänissaaliini juhannuskokon tuhkista talteen. Ilmestyin sisään tietenkin hieman tuhkaisena. Emäntä säikähti, että missä minä nyt olen rypenyt, koska olin kirsusta hännänpäähän yltäpäältä tuhkassa ja noessa.

Minä söin paistista parhaat palat ja piilotin loput kukkapenkkiin hätäpäivän varaksi. Ja se kolli nuoli tähteet...

26.06.2017 22:35

Rruff! Vieraita alkoi koputtelemaan uuden koirankoppimme ovelle jo kesäkuun alussa. Emäntä pitää siellä jotain kesäkahvilaa. Minä koira en kahvista välitä. Haiseekin pahalle! Vieraanvarainen emäntäni päätti aukaista koirankopin, vaikka hänellä on tähän aikaan monenmoista muutakin puuhaa: vesakonraivausta, perunanistutusta ym.

Tämä taas tietää minulle ja kollille kesäduunin alkamista. Kolli pysyttelee useimmiten taka-alalla, mutta joskus se ottaa päivätorkut uudessa koirankopissa. Silloin jos tulee ihmisiä, ei sekään pienestä sipaisusta pane pahakseen.

Minulle tämä kyllä käy ihan työstä. Välillä saa olla jatkuvasti haukkumassa, kun autoja ajaa pihaan. Minua harmittaa, kun en pääse tervehtimään tulijoita, koska olen kiinni liekassa. Silloin minä haukun ja kovaa! Jotkut voivat pelätä minua, kun olen kovaääninen ja vankkarakenteinen yksilö.

Jotkut vieraat tykkäävät koirista. Joillakin kävijöillä on omia koiria mukana, mutten saa mennä nuuskimaan niitä, ettei tule tappelu. Minä en tyttökoirista tykkää - enkä isoista poikakoiristakaan, elleivät ne osaa käyttäytyä fiksusti!

Lapsiperheet tulevat minua usein paijaamaan. Lapset ovat mukavia ja haisevat hyvältä. Heidän kanssa on kiva leikkiä. Joskus he päästävät kimeitä ääniä, ja silloin Musti-koiralla menee korvat lukkoon. Ylipäätään nuo kävijät ovat ihan mukavia. Oikeastaan hyvä, että tuo koirankoppi rakennettiin. Nyt riittää minullakin rapsuttajia!

 

20.06.2017 17:34

Kolme kesää sitten tuota rakennusta alettiin meille tehdä. Tällainen tavan tassuttelija ei sen merkitystä oikein ymmärrä. Luulen, että emäntäni teki sen minulle koirankopiksi. Tykkään siellä kyllä käydä, mutta sisällä asunnossa on viihtyisämpää, koska täällä on lämmintä eikä joka hirrenraosta tunnu veto.

Uusi koirankoppi tuli kalliiksi ja taloudellinen emäntäni on sitä taiten sisustanut. Katsoo netistä tarjouksia ja vertaa niitä. Emäntä sanoo, että netistä voi ostaa halvemmalla kuin kaupoista. Nyt emäntä tilasi rakennukseen pullalautasia, kahvilusikoita ja pienet metallikannut kahvimaidolle.

Emäntä harrastaa valokuvausta ja hankki paremman kameran. Senkin hän tilasi netistä. Kun hän sai ilmoitukset astioiden ja kameran saapumisesta, hyppäsi hän koirankuljettimeen ja ajaa hurautti tavaroita hakemaan. Minä olisi niin mielelläni tullut kyytiin, mutta emäntä sanoo, etten osaa käyttäytyä ihmisiksi. No, ei ihme, koska olen koira!

Kotiin tultuaan emäntä avasi varovasti paketit. Otti astiat pois ja tiskasi ja kuivasi ne huolella. Sitten hän vei ne uuteen koirankoppiin. Kunpa emäntä paapoisi minuakin yhtä huolella, wwuff!

Seuraavana päivänä oli kameran tutkimisen vuoro. Emäntä avasi senkin paketin varovasti. Hän luki käyttöohjeet, latasi akun ja asensi sen kameraan. Tämä tietää minulle ja kollille taas huomion kohteeksi joutumista. Se on hieman kiusallista, kun emäntä ryömii pitkin lattiaa  ja yrittää saada meidät näyttämään sieviltä kameran edessä...

12.06.2017 17:23

Nyt on niin kylmä kevät, ettei meikäkoira aio luopua talvikarvastaan sitten millään! Emännällä on tavanomaisia kevätpuuhia: mistä saisi lisää peltoa vesakoituneen tilalle. Mistä saisi perunamaan muokkaajan, vai laitetaanko vaan ostomultaa mukuloiden  päälle kuten aiempinakin keväinä jne.

Lisätouhua, ilmeisesti mielekästä, tuo uusi koirankoppi. Siellä käy ihmisiä ja ruoka ja pulla tuoksuvat. Viimeksi sinne tuli monta autoa. Emäntä oli leiponut koko aamun ja välillä juossut laittamaan koirankopin hellaan puita. Minä olin taas kiinni. En päässyt tervehtimään vieraita.

Koirankopista kuului iloinen puheensorina. Kahvi tuoksahteli pihaan saakka. Sitten sieltä kuului lauluakin. Minä osaan ulvoa, mutta tuo oli erilaista. Emäntä sanoi, että meillä kävi kirkkokuoro kevätretkellä.

 

05.06.2017 16:38

Rruff! Näin hienon koirulin kotikylällä täytyy olla yhtä hienot nettisivut! Näin emäntäni varmaan päätteli. Ensimmäiset Sivakan kyläsivut laadittiin lähes 20 vuotta sitten. Tiedot olivat jo vanhentuneet eikä silloin ollut nykyaikaista huipputekniikkaa näyttävien nettisivujen tekoon.

Niinpä emäntä ja minä päätimme tehdä kokonaan uudet sivut. Minä lenkkeilytin emäntääni ympäri kylää ja emäntä otti valokuvia. Emäntä teki kunnalle aloitteen kotikyläni julistamisesta maisemakyläksi, että kaunista valokuvattavaa riittäisi tulevaisuudessakin. Odotamme nyt, miten aloitteen ministeriössä käy.

Sitten talvella emäntä otti tietokoneen esille ja alkoi naputtelemaan. Nykytekniikalla vähemmänkin tietokonetta käyttänyt pystyy jotain saamaan aikaan. Samoin digikameroilla otetuista kuvista näkee nopeammin, ovatko ne kelvollisia julkaistavaksi. Jos kuvia laittaa nettiin, niitä ei tarvitse kehittää paperikuviksi lainkaan. Säästyy aikaa ja rahaa.

Joulun alla emäntäni näytti tekemänsä nettisivut meidän kyläpäällikölle. Hänkin käy minua rapsuttelemassa. Päälliköllä ei ollut suurempia muutosehdotuksia ja niin Sivakan uudet nettisivut julkaistiin. Emäntä päivittää sivuja ja lisää tietoja sitä mukaa kun ehtii. Sivuston ylläpitämisessä on oma puuhansa, eikä siitä saa palkkaa.

Emäntä oli pitkään harkinnut kunnollista, näppärää osoitetta kotisivulle. Mutta se on maksullinen juttu. Emäntä tutki eri palveluntarjoajien hinnastoja. Lopulta hän maksoi domainin omasta rahakukkarostaan. Tiedän, että emännällä on rahat tiukalla, kun uuden koirankopin rakentaminen työn hitauden vuoksi tuli suunnitelmia paljon kalliimmaksi.

Emännän olisi vielä raivattava lisää peltomaata. Hän tahtoisi ostaakin sitä, jos joku lähistöllä suostuisi maitaan myymään. Sitten hän on puhunut keittiöremontista. Se kuulostaa hyvältä! Tämäkin koiruus saisi herkkuleivonnaisia uudesta kotileipomosta. Uuden koirankopin rakenteissa on jotain vikaa. Sitä täytyisi kuulemma myös korjata, vaikka rakennusta tehtiin vuosi. Ihmetyttää, kyllästyivätkö työmiehet työhönsä kun tekivät niin hitaasti ja siksi tuli mokia - tiedä häntä...

Nyt jokatapauksessa minun kotikylälläni on uusi, hieno nettiosoite. Se on www.sivakka.net. Lyhyt ja ytimekäs. Emäntä huikkasi vielä sellaista, että fi ja com -päätteet oli jo varattu. Nyt kaikki Mustin fanit, menkää katsomaan mun kotikyläni hienoja sivuja! Wwuff, rruff!

 

 

29.05.2017 10:20

Emännällä on noiden pinta-alojensa kanssa jokin ongelma. Meillähän on kylän ainut maatila. Kaikkien muiden pellot on metsitetty. Jotta emäntä saisi avustusta peltojensa hoitoon, täytyisi olla tietty määrä pinta-alaa. Nyt olivat jostain lentävästä härvelistä mitanneet, ettei peltoa olekaan riittävästi.

Vesakko meinaa kasvaa, jos ei pellonreunojakin niitetä yksi-kaksi kertaa kesässä. Se on poissa pinta-alasta. Muistan, kuinka nuorena koirulina kävin katsomassa, kun emäntä istui päiväkausia peltonsa reunalla ja kaatoi käsisahalla yksitellen lepikkoa kumoon. Jos näitä aloja ei niitetä jatkuvasti, vesakoituvat ne helposti uudestaan.

Muutamia vuosia sitten täällä liikkui mukava metsäherra. Hän kulki joka talossa ja sanoi, että ihmisten pitää metsittää peltonsa, niin he saavat siitä rahaa. Hän kävi meilläkin kaksi kertaa puhumassa metsittämisestä kun isäntäni sairasti vuoteenomana. Isäntäväkeni päätti jättää metsittämättä satoja vuosia viljellyt suvun maat.

Sitten tuli toinen mies, joka istutti kaikki naapureittemme pellot täyteen kuusentaimia. Niitä puita, jotka ovat piikikkäitä ja haisevat voimakkaasti. Ihmiset olivat mielissään kun heidän pellot metsitettiin. He ajattelivat, että saavat paljon rahaa kun metsä kasvaa. He asuvat etelän kaupungeissa, heitä ei haittaa, vaikka kylämme muuttuu synkännäköiseksi metsän kasvaessa pelloille.

Emäntää surettaa kovasti peltojen metsittäminen. Kylätien lenkkipolkumme kulkee juuri tuolla alueella. Emäntä itkee nähdessään puiden kasvavan kovaa vauhtia. Ne ovat emännän suvun ikivanhoja peltoja. Mutta ihmisethän saavat tehdä omilla maillaan mitä tahtovat. Kun viisas metsäihminen päätti näin, ihmiset ajattelivat, että metsänistutus on hyvä ratkaisu.

Kotitilani mailla on kylätienvarren ainut näköalapaikka, koska kaikkien muiden maat kasvavat metsää. Metsäihminen olisi tahtonut metsittää meidänkin näköalapaikan. Emäntä suuttui ja teki pellonraivausilmoituksen. Sitten hänen oli tehtävä vielä oikaisuvaatimus jollekin isommalle metsäherralle, että sai pitää maansa

22.05.2017 10:32

Tänä vuonna tuntuu kesän tulo olevan tavallista myöhemmässä. Emäntäkin on yleensä äheltänyt koirankuljettimen renkaiden kimpussa paljon tätä vuotta aiemmin. Moittii tien kelirikkoa ja pysyttelee paljon kotosalla. Sitten kiukkuilee kun ei pääse tekemään ostoksia huonon kelin vuoksi.

Vihdoinkin säät alkoivat senverran lämmetä, että tieltä suli lumi ja jää pois. Pariin otteeseen tuli vielä lisää lunta, mutta ei se kauaa pysynyt. Eräänä iltapäivänä emäntä oli sitten vaihtanut renkaat. Minä olin sillä aikaa tutkimassa lumen alta paljastuvia myyränpesiä.

Kotiin saavuttuani emäntä huikkasi minut kyytiin. Niin me lähdettiin koeajelulle. Emäntä osti viime syksynä uudet kesärenkaat. Nyt ne täytyi ajaa sisään. Minä aina risteyksissä seuraan, minne päin käännytään. Tuttuja teitä ajellaan. Olenhan tassutellut samoja reittejä useat kerrat.

Kävimme joella, jossa on se laavu. Laavulle oli vielä puolimetrinen lumikerros. Talvella siellä oli ollut kävijöitä. Nuuskin paikat tarkasti. Joessa oli voimakas tulva ja tutkin rantapenkkaa. Olisin halunnut mennä veteen, mutta emäntä ärjäisi sellaisella äänellä, että katsoin paremmaksi jättää untireissun toiseen kertaan.

Tulomatkalla pysähdyimme naapuriin. Emäntä halusi ottaa valokuvan heidän pystyaidastaan. Naapurin väkeä ei näkynyt ulkona. Emäntä sanoi, että he katsovat televisio-ohjelmaa. Ihmettelin, kun heidän koirasta ei näkynyt jälkeäkään. Heillähän oli se tyttökoira, joka kanssa minä nahistelin joskus.

15.05.2017 11:27

Emäntä on aivan hysteerisenä. Viime viikkoina lähistöllä on nähty suden jälkiä. En pääse jaloittelemaan vapaasti. Emäntä käyttää minua äkisti lenkillä. Huomasin iltalenkillä lähimetsässä jotain liikettä ja olisin rynnännyt tutkimaan tarkemmin. Emäntä torui minua ja komensi takaisin kotiin.

Emäntä soitti susihavainnoista jollekin petoyhdyshenkilölle. Emännän mielestä sudet eivät kuulu asutuksen lähelle. Naapurustossamme on viisi ympärivuotisesti asuttua taloa. Minusta sudet ovat muuten ihan OK, mutta emäntä pelkää, että jos sattuu nälkäinen hukka kohdalle, voi se pistää pikku koirulin poskeensa.

08.05.2017 12:45

Talvella meille tuli kaksi ihmistä. He olivat kuulemma lehtitoimittajia. Toimittajat haastattelivat ja kuvasivat minua ja emäntää. Emäntä oli hieman vaivautunut tämänkaltaisesta kiinnostuksesta. Minä taas ajattelin, että tämä on minulle hyvää mainosta. Jospa ihmiset tuovat minulle lisää herkkuja, kun näkevät minut lehdessä.

Äskettäin lehti ilmestyi. Emäntä luki jutun ja sanoi, ettei se ollutkaan niin huono kuin hän arveli. Minustakin oli edustava kuva. Emäntä pakkasi lehden muovipussiin ja menimme naapuriin. Emäntä jätti lehden naapureiden luettavaksi. Hyvä kun on noita lehtijuttuja, pääsee meikäläinenkin välillä pitemmälle lenkille!

30.04.2017 12:26

Emäntä pitää kovasti avarista näköaloista. Asuinpaikkani lähiympäristö on metsävaltaista. Aiemmin peltoja on kuulemma ollut enemmän. Emäntä varjelee omia niittyjään kuin silmäteräänsä. Muutkin ihmiset tulevat katselemaan maisemia samalla kun käyvät juomassa kahvia meidän koirankopissa.

Emäntä tahtoi avartaa näköalaa vielä lisää. Hän oli tarjonnut puuta ostettavaksi kuudelle eri metsäyhtiölle, mutta ne eivät olleet kiinnostuneita. Sitten emäntä keksi tarjota puita koneurakoitsijalle. Pellontausmetsiköitä harvennettiin polttopuuksi. Tuli isoja koneita, jotka pörisivät kovaa. Puut ritisivät kaatuessaan.

Iso kone ajoi edestakaisin ja toi puita pihaamme. Autoja ajoi kylätiellä ja ne pysähtyivät katsomaan avartunutta näköalaa. Illalla menin emännän kanssa tutkimaan savottaa. Vastakaadettu puu tuoksui voimakkaasti. Oli kiinnostavaa kulkea pitkin metsäkoneiden jättämää ajouraa. Ilmasta saattoi aistia kevään tuoksun.

<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>

Yhteystiedot

Mustin Päiväkirjasta ylapihantila@gmail.com