Mattilassa

16.09.2017 19:52

Nyt pitää vaihteeksi aurinkoisia kelejä. Onhan tuota sadetta tullutkin. Eräänä iltapäivänä emäntä sanoi, että nyt mennään metsäretkelle, kun on sunnuntai ja vapaapäivä. Minulle laitettiin taas ne pinkinpunaiset talutusvaljaat. Emäntä ei laittanut uusia kenkiään vaan kumisaappaat. Tämä tarkoittaa, että lähdetään kunnon maastoon eikä minnekään maantiehölkälle.

Reissu alkoi uuden koirankopin nurkalta. Siitä menee polku pellon poikki metsään ja takaisin tielle. Rruff! Ei oltukaan jotostettu vähään aikaan tästä kautta. Rekisteröin monia mielenkiintoisia hajuja, mutta nyt tuntui emännällä olevan reissumeininki, ettei voinut jäädä pidemmäksi aikaa tutkimaan. Hänellä oli kamera ja älypuhelin matkassa. Ohjelmassa oli valokuvausta siis.

Maantiellä tuli auto vastaan ja olisin tykännyt mennä sitä lähemmäksi, mutta emäntä piti tiukasti taluttimesta kiinni- Taisivat olla tuttuja kun hiljensivät kohdallamme ja emäntä vilkutti heille. Välillä pysähtelimme valokuvaamaan. Yhdestä kohdasta maantietä näkyy kuulemma naapurimäen talo. Emännän mielestä rakennus on alhaalta tieltä valokuvattuna huljakan näköinen.

Tulimme kapeammalle tielle, josta on puolisen kilometriä kotiimme, mutta sitten käännyimmekin metsätielle. Tämä meni jännittäväksi. Emme ole käyneetkään tällä suunnalla pitkiin aikoihin. Minä kiskoin taluttimesta kohti uusia hajuja. Emäntä läähätti ja kompasteli perässä. Miksi nuo ihmiset kulkevat takajaloillaan? Laukkaisivat hekin neljällä tassulla kuten me koirat!

Kävimme hakkuuaukolla. Puut oli kaadettu ja uudet taimet istutettu, mutta osa niistä oli paleltunut, kun heti istuttamisen jälkeen oli tullut halla. Emäntää harmitti, kun taimet ja istutus oli tullut kalliiksi. Uuden metsän istuttamiseen ei saa avustusta. Naapuri, joka oli antanut metsittää peltonsa, oli saanut tähän avustusta. Puut olivat lähteneet hyvin kasvamaan, koska pellon heinikko oli suojannut hallalta. Tämäkös emäntää harmittaa. Hän ei haluaisi, että pellot metsitetään.

Sitten menimme erikoiseen metsään. Maa oli aivan tasaista ja havupuut kasvoivat riveissä. Aluskasvillisuutta ei juuri näkynyt. Tämäkin oli vanhaa peltoa, joka oli metsitetty. Emäntä kertoi, että paikalla oli joskus asuttu. Oli ollut taloja ja peltoa. Ihmisten muutettua pois, rakennukset oli purettu ja pellot metsitetty.

Emäntä keksi, että hän voisi järjestää kesäkahvilan vieraille vaikka seikkailuretkiä tänne peikkometsään! Tiedä, vaikka täällä näkisi vilauksen menninkäisestä! Emännällä alkoi taas mielikuvitus laukata. Näimme vanhan pihapihlajan. Kivikasan, joka oli ollut uuni. Minttua kasvoi metsässä. Isäntäni oli tuonut sitä täältä meidän takapihalle, jossa sitä nyt myös kasvaa.

Aikansa valokuvattuaan emäntä lähti takaisin kotiimme päin. Nyt oli aivan kunnollinen reissu. Kaksi ja puoli tuntia vaihtelevassa maastossa. Lisää tällaisia, kiitos!